Slimme robot rukt op

Over een jaar of tien lopen er intelligente robots rond die actief mensen kunnen helpen. De simpele taken die robots op dit moment nog doen, zullen volledig omgegooid worden. Dat verwacht Roboticaprofessor Pieter Jonker van TU Delft.

De robots die nu nog op de markt zijn, zijn duur en lomp. Zo ontwikkelden de Japanners onlangs een blindengeleiderobot. Deze hond loopt erg houterig en langzaam. Het Koninklijke Nederlandse Geleidehonden Fonds (KNGF) heeft dan ook absoluut niet het idee dat de blindengeleidehond hierdoor met pensioen kan.

Ook andere robots hebben vooralsnog geen doorbraak kunnen bewerkstelligen. Maar volgens Jonker zit die er wel aan te komen. „Ik geloof dat er binnen tien tot twintig jaar robots op straat lopen of in winkelcentra staan.” Als voorbeeld noemt Jonker een robot op het treinstation, die je kan vertellen welk spoor je moet hebben.

Robots hebben volgens Jonker nu vooral waarnemingstaken. „Denk maar aan de robots die naar slachtoffers zoeken bij een ramp als in Chernobyl. Ze lijken niet op mensen, maar meer op kleine tankjes die ook onder het puin doorkruipen.”Ook doen robots op dit moment eenvoudige klusjes. „We kennen nu de robot die stofzuigt. De volgende stap is een robot die voordat hij gaat stofzuigen, eerst je spullen van de grond haalt en wegzet.”

Robots zijn voorlopig nog ontzettend duur, maar volgens Jonker gaan de ontwikkelingen snel. Nog een stap verder is de intellectuele en bewegelijke robot. „Robots lopen tot op heden vooral op zware motoren en zijn daarom lomp en nog niet mensvriendelijk genoeg. Daarnaast moeten ze ook leren om soepeler te bewegen. Zoals wij spieren nodig hebben, hebben zij ook zulke veringen nodig”, aldus Jonker.