SIG network day 2011: A section on WEBstroom and Weblectures

As has previously been announced, oSURF and SURFnet will organise the annual networking day SIG on April 20, 2011 in the Jaarbeurs in Utrecht.

(Meer info over het dagprogramma op: http://www.surfspace.nl/nl/Agenda/pages/SIGnetwerkdag20april2011.aspx)

In de plenaire bijeenkomst ’s ochtends zal het thema “Digitale Rechten” aan de orde komen: hierbij zullen ook vragen worden behandeld die relevant zijn voor leden van de communities WEBstroom en Weblectures. Deze beide communites organiseren gezamenlijk een middagsessie rond het thema "Augmented Reality". Augmented Realty (AR) is de verzamelnaam voor een aantal technieken die digitale visuele informatie toevoegen aan de werkelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan LAYAR op een smart phone, of virtuele beelden die met een speciale bril in de reële wereld worden geprojecteerd.

Tijdens de bijeenkomst wordt AR door een drietal sprekers van diverse kanten belicht. Aan bod komen verschillende AR-technieken, trends en nieuwe ontwikkelingen, didactische en andere toepassingen. Ook leert u hoe een AR-toepassing ontwikkeld kan worden. We beëindigen de middag met een sessie waarbij we de aanwezigen uitdagen met eigen ideeën voor de toepassing van AR te komen.

Agenda:

13:00 – 13:10 Welkom

13:10 – 13:45 Kay de Roos, multimedia designer en in 2010 afgestudeerd aan de Katholieke Hogeschool Limburg met een scriptie getiteld "ARducation: Augmented Reality in education". Kay zal een overzicht geven van AR-toepassingen, technieken, trends en ontwikkelingen.

13:45 – 14:20 Stefaan Ternier, onderzoeker aan de Open Universiteit. Stefaan zal zich voornamelijk richten op de technieken die vereist zijn bij het ontwikkelen van AR-toepassingen.

14:20 – 14:50 Pauze

14:50 – 15:25 Yolande Kolstee, onderzoekster verbonden aan het ARlab. Het ARlab is een instituut dat onderzoek doet naar toepassingen van Augmented Reality, en daarvoor onderzoekers, ontwerpers en kunstenaars bijeenbrengt. Het lab werkt daarbij o.a. samen met de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Leiden.

15:25 – 16:00 Creatieve Afsluiting. De aanwezigen worden uitgedaagd mogelijke toepassingen van AR binnen de aandachtsgebieden van beide communities te bedenken.

16:00 Borrel (samen met andere SIG's)

Inschrijven kan via inschrijfportal van SURFfoundation (blader naar de juiste bijeenkomst)
Geef hier aan of u naar het ochtenddeel, middagdeel en/of naar de lunch gaat.

Wij hopen u op de SIG Netwerkdag 2011 te mogen begroeten!

Chris Nieuwenhoven, voorzitter WEBstroom
Sylvia Moes, lid denktank WEBstroom
André Rosendaal, voorzitter Weblectures