IFA: Sony brengt virtual reality-helm met oled-displays en 3d uit

Sony heeft een virtual reality-helm aangekondigd die is voorzien van twee oled-displays van 0,7". De HMZ-T1 kan de gebruiker 2d- en 3d-beelden tonen en virtueel surroundgeluid doorgeven. De helm zou ook op de Europese markt uitkomen.

De oled-displays van de HMZ-T1, door Sony een personal 3d viewer genoemd, hebben een oplossend vermogen van 1280x720 pixels. Sony claimt dat de kijker de 2d- en 3d-beelden die de headmounted display kan tonen, overeenkomen met een 750"-hd-scherm op een afstand van 20 meter. De kijkhoek zou 45 graden groot, terwijl de 3d-modus dankzij de 'dual panel 3d'-technologie geen last zou hebben van 'overspraak'. Ook belooft de fabrikant een hoog contrast, snelle schakeltijden van de displays en een goede kleurweergave.

Sony heeft de HMZ-T1 ook voorzien van weergave van geĆ«muleerd 5.1-surroundsound door de geĆÆntegreerde hoofdtelefoon. Voor de geluidsweergave heeft de drager van de vr-helm de keuze uit een aantal presets, waaronder 'cinema' en 'game'. De HMZ-T1 moet met een kabel aan de meegeleverde processor unit worden verbonden. Dit kastje bevat een ingebouwde hdmi-switch, zodat uit diverse videobronnen het gewenste signaal kan worden gekozen.

De virtualreality-helm zal in november op de Japanse markt komen voor circa 800 dollar. Sony wil de HMZ-T1 ook in Europa en de VS uitbrengen, maar het is nog niet duidelijk wanneer. Sony meldt overigens dat kinderen van 15 jaar en jonger de vr-helm beter niet kunnen gebruiken vanwege de mogelijk schadelijke effecten van de 3d-modus. Ook mensen die last hebben van wagenziekte zouden de helm beter niet kunnen dragen.